Naši Proizvodi

Za zaštitu od provale, najučkinkovitiji su alarmni sistemi. Kod pokušaja ulaska provalnika u štićeni prostor, detektor pokreta ili magnetni kontakt na vratima/prozorima će odmah obavijestiti centralu. Centrala će aktivirati sirenu i istovremeno će birati unaprijed programirane brojeve mobitela i obavijestiti vlasnika da je pokušaj provale u toku.Video nadzor kao oblast u današnje vrijeme doživljava pravu ekspanziju zahvaljujući brojnim mogućnostima direktnog nadgledanja, snimanja i pregleda snimljenih situacija. Oprema za video nadzor renomoniranih svetskih proizvođača obezbjeđuje sigurnost, bolju kontrolu, kao i prevenciju zabranjenih aktivnosti.

Kombinacijom video nadzora sa alarmnim sistemom dobit će te najveću sigurnost ikada. Na sljedećim fotografijama su rješenja koja su izveli timovi naših stručnjaka.

Voice Over Internet Protocol odnosno VoIP predstavlja tehnologiju prijenosa glasovne komunikacije i multimedijalnih sesija (video konferencije i sl.) preko Internet mreža. Umjesto klasičnih telefonskih linija, za prenos govora se koriste savremeni putevi širokopojasnog Interneta. Naša riješenja prije svega su namijenjena poslovnim korisnicima, u skladu s našom poslovnom politikom. Razlozi koji mogu da Vas opredijele za primjenu ovog rješenja su zaista brojni, a mi ćemo ovom prilikom navesti samo neke od njih:

IP Telefonija eliminiše tehnička ograničenja broja lokala u Vašoj kompaniji. Za razliku od većine klasičnih telefonskih centrala, konačno možete da zaboravite na tehnička ograničenja u smislu broja lokala koje je moguće povezati na sistem.
Koristi već postojeću mrežnu infrastrukturu i omogućava da se podatkovna, video i glasovna komunikacija integrišu u jedinstven i lako upravljiv servis.
IP Telefonija omogućava primjenu naprednih funkcija koje nije moguće koristiti kod klasičnih telefonskih centrala ili ih operateri dodatno naplaćuju. Neke od njih su: ispis broja pozivatelja, poziv na čekanju, proslijeđivanje poziva, automatsko proslijeđivanje poziva, konferencijski pozivi, proslijeđivanje glasovnih poruka na mail, proslijeđivanje fax-ova na mail, slanje fax-ova s mail-a, video pozivi, dodijeljivanje i zabrana prava pristupa, prema vanjskim telefonskim brojevima i destinacijama (npr. inostranstvo).
Povezivanje s drugim centralama (filijale, ogranci, poslovni partneri) i besplatna komunikacija.
Povezivanje na centralu s udaljene lokacije – niste vezani za radno mjesto, svoj telefon možete da koristite na bilo kojoj lokaciji koja je povezana na Internet.
Istovremeno povezivanje s različitim davaocima telefonskih usluga (PSTN, GSM, VoIP) i preusmjeravanje poziva preko najpovoljnije putanje.
Ispis svih poziva – pozvani broj, vrijeme uspostave, završetka i dužina trajanja razgovora.
Ukupne uštede mogu da budu od 40% do čak 70%, zavisno od strukture Vaših telefonskih poziva. Najveće uštede se ostvaruju na pozivima prema inostranstvu.

Mreža predstavlja osnovnu okosnicu svakog preduzeća. Pravilnim i provjerenim postavljanjem aktivne i pasivne opreme renomiranih proizvođača, te pravilnom konfiguracijom prioriteta i pristupa, osiguravate svom preduzeću stabilan rad.

Aktivna i pasivna oprema nisu jedino što je potrebno da bi cijela mreža funkcionisala bezprijekorno. Tu je i instalacija i postavljanje kompletnog software-skog rješenja – od routera, servera do svake radne stanice.

Naši stručnjaci pored sve potrebne opreme za postavljanje i testiranje aktivne i pasivne mrežne opreme, posjeduju i certifikate za instalacije, te osiguravaju kompletnu uslugu postavljanja računarskih mreža počevši od izbora najoptimalnijeg rješenja, projektovanja pa do finalnog testiranja. Na sljedećim fotografijama su prikazana neka od rješenja, izvedena od strane naših stručnjaka.

Hotelijerstvo sve više hvata korak s trendovima i zahtjevima savremenog hoteskog poslovanja. Gost više nije zadovoljan ukoliko mu se omogući samo klasični hotelski smještaj bez pratećih sadržaja. Za poslovne ljude, koji danas dio svog posla uvijek nose sa sobom u laptop računarima, brza komunikacija putem Interneta i elektronske pošte je bitan faktor odluke koji hotel izabrati. Bilo da se radi o turistima ili poslovnim ljudima, svaki hotel koji drži do nivoa i kvaliteta usluge danas bi trebao da svojim gostima obezbijedi dodatne servise kao što su: širokopojasni Internet, Wireless Internet, elektronsku zabavu preko Interneta, PayTV, SmartTV, Video na zahtjev (Video on Demand) i slično.

4e-Group d.o.o. poslovnim korisnicima nudi kompletna IT rješenja i sisteme za objedinjene kompletne elektronske komunikacije. Sastavni dio ponude su i usluge 24/7 tehničke podrške koje obuhvataju integraciju, instalaciju, puštanje sistema u rad i održavanje opreme i aplikacija iz cjelokupnog portfolija kompanije. Svoju ponudu 4e-Group d.o.o. zasniva na proizvodima i rješenjima najvećih svjetskih ICT proizvođača kao i na razvoju vlastitih rješenja, oslanjajući se na jake lokalne timove, regionalnu saradnju i individualni pristup svakom korisniku.

Definitivno je da nove informacione i komunikacione tehnologije uvode novu dimenziju u hotelsko poslovanje. Novi termin eHospitality znači i novi izvor prihoda za hotelijere, jer klasični telefon u sobi, pored mobilnog telefona kojeg praktično ima svaki gost, gubi trku i ne predstavlja više iole značajniji izvor prihoda. Zato oni hotelijeri koji žele da svojim gostima pruže maksimalan komfor i uslugu, ali i da stvore nove izvore prihoda i uvećaju profit, već danas moraju razmišljati o ovim rješenjima.

Ako razmišljate u ovom pravcu, pozovite nas i preporučićemo Vam najoptimalnije rješenje – investiciju koja će Vam se veoma brzo vratiti.

U procesu realizacije pametnih soba za hotele nudimo sljedeće:

 • podršku arhitektima i inženjerima kod projektiranja,
 • nabavku opreme,
 • podršku kod izvođenja instalacija,
 • spajanje elemenata i programiranje sistema pametne sobe,
 • izrada korisničkih sistema i pripadajuće programske podrške prema zahtjevima investitora i arhitekta,
 • održavanje i nadogradnju.

Podržana su standardna ožičena rješenja, kao i bežična rješenja za postojeće hotele koji zahtjevaju minimalne građevinske zahvate.

Komponente za pametne sobe:

 • vanjski čitač kartica,
 • elektroničke brave,
 • centralni kontroler u sobi za nadzor klimatizacije, grijanja, rasvjete, vode i dr.,
 • unutarnja konzola za upravljanje (obična ili s ekranom osjetljivim na dodir),
 • odlagač kartice za štednju energije u sobi,
 • pametne kartice i privjesci,
 • detektor otvorenosti prozora,
 • detektor prisutnosti u sobi,
 • SOS prekidač,
 • termoregulatori,
 • centralna aplikacija za nadzor i upravljanje pametnom sobom.

U slučaju prestanka napajanja električnom energijom iz mreže, najnužnije napajanje električnom energijom se obezbjeđuje iz pomoćnih izvora električne energije. Primjeri potrošača koji ne smiju ostati bez napajanja su: rasvjeta i oprema operacionih sala, telefonske centrale, liftovi itd. Danas se kao pomoćni izvori koriste agregati i elektronski izvori – UPS.

Naziv UPS je skraćenica engleskih riječi Uninteruptible Power Supply, što znači neprekidno napajanje energijom. UPS se koriste za neprekidno napajanje uređaja manje snage kao što su npr. računari, telefonske centrale, faks aparati itd. Za napajanje jačih potrošača se koriste agregati. Postoje agregati koji se pokreću ručno i agregati koji se pokreću automatski po prestanku napajanja iz mreže. Agregati sa automatskim pokretanjem imaju ugrađene električne grijače motora tako da je motor uvijek zagrijan na radnu temperaturu, pa se može odmah opteretiti punim opterećenjem.

Prespajanje potrošača sa mreže na agregat se može vršiti ručno pomoću grebenaste sklopke ili automatski pomoću kontaktora. Pri određivanju potrebne snage agregata potrebno je voditi računa ne samo o ukupnoj snazi potrošača, već i o njihovim karakteristikama. Npr. elektromotori sa direktnim uklapanjem pri pokretanju povlače i do pet puta jaču struju nego u normalnom radu, tako da nam je za pokretanje motora električne snage snage 2,5 kW potreban agregat snage približno 10 kW i više. Kod objekata većeg značaja instaliraju se UPS i agregat pri čemu se značajni potrošači napajaju sa UPS-a, a manje značajni sa agregata.

Optički kablovi nam omogućavaju izuzetno brz prijenos podataka između geografski udaljenih lokacija. Današnji Internet bio bi praktično nezamisliv bez upotrebe ove tehnologije. Zahvaljujući činjenici da su kontinenti povezani optičkim vlaknima, moguće je pristupiti sadržajima s drugog kraja planete za svega nekoliko milisekundi.

Prednosti optičkih u odnosu na bakarne kablove su:

 • daleko manje dimenzije u odnosu na bakarne kablove,
 • mogućnost prijenosa velike količine informacija,
 • malo slabljenje signala što dozvoljava domete i do 200km bez pojačanja signala,
 • manja težina po dužnom metru,
 • lakše polaganje kako u zemlju, tako pod vodu, na stubove ili dalekovode,
 • sve niža cijena,
 • neosetjljivost na električne smetnje, vodu, niske i visoke temperature.

Optički kablovi su jedino osjetljivi na radioaktivno zračenje. Tehnologija povezivanja optičkim kablovima predstavlja trenutno najsavremeniji način povezivanja na Internet i omogućava korištenje najnaprednijih servisa koji su danas dostupni.

U okviru instalacije opreme nudimo usluge polaganja optičkih kablova bez obzira na način njihovog postavljanja, kao i usluge splajsovanja i mjerenja hromatske disperzije, disperzije polarizacionog moda i profila slabljenja. Svojim korisnicima i partnerima obezbjeđujemo redovno i preventivno održavanje optičkih magistralnih i pristupnih mreža.