Novosti

KNX rješenja za pametne zgrade

Bez obzira da li se radi o porodičnoj kući ili poslovnom kompleksu, rastuća je potražnja za udobnost i svestranost u upravljanju klimatizacije, rasvjete i kontrolu pristupa. U isto vrijeme, efikasno korištenje energije je važno. Više udobnosti i sigurnosti povezanih sa smanjenom potrošnjom energije može se postići samo ako se izvodi inteligentno upravljanje i nadzor svih uključenih proizvoda. To, međutim, podrazumijeva više ožičenja, koji se izvodi od senzora i aktuatora na centre za upravljanje i nadzor. Takva masa ožičenja zauzvrat zahtijeva veći napor u dizajnu i instalacijama.

U cilju kontrole prijenosa podataka svim komponentama u upravljanju objektima, sistem je dužan nositi se s problemima izoliranih uređaja osiguravajući da sve komponente komuniciraju putem jednog zajedničkog jezika: u kratko, sistem KNX Bus je neophodan. Preko KNX medija na koji su svi Bus uređaji spojeni (dvožilna parica, radio frekvencije, power line ili IP / Ethernet), oni razmjenjuju informacije. Bus uređaji mogu biti senzori ili aktuatori potrebni za kontrolu opreme u objektima kao što su: rasvjeta, zasjenjivanje / shutters, sigurnosni sistemi, upravljanje energijom, grijanje, hlađenje i ventilacijski sistemi, signalizacija i nadgledanje sustava, povezanost usluge i upravljanja objektom, daljinsko upravljanje, mjerenja, audio / video nadzor, bijela tehnika, itd. Sve ove funkcije mogu biti kontrolisane, nadgledane i najavljene putem istog sistema bez potrebe za dodatnim kontrolnim centrima.

Inteligentna tehnologija u građevinarstvu ne nudi samo fleksibilnost, praktičnost i sigurnost. Ona se itekako isplati. Dugoročno možete umanjiti uobičajene troškove za do 30% u poređenju sa tradicionalnim rješenjima, iako se troškovi KNX rješenja čine većim od troškova tradicionalnih rješenja kod planiranja. Kod električnih instalacija najbitnija je faza planiranja. Kod same upotrebe troškovi se dramatično smanjuju. Razlog: troškovi početnog investiranja obično nose 25% troškova ukupne investicije. Međutim operativni troškovi kada je zgrada već u upotrebi nose 75%. I upravo su u tom segmentu moguće velike uštede. Kako vrijeme odmiče mijenjat će se i vaši zahtjevi upravljanja objektima. Imate slobodu povezivanja funkcija objekata u kasnijim fazama. Vaš elektroinstalater moći će naknadno instalirati KNX komponente upravljanja s niskim troškovima i bez potrebe za rušenjem i otvaranjem zidova. mogućnost da će u privatnoj kući živjeti nekoliko generacija stanovnika, ili da će se komercijalna dobra promijeniti u druge svrhe zbog reorganizacije, novih vlasnika ili zakupnika.